Ogentest
Het is belangrijk om te weten of jouw kind goed kan zien. Daarom krijgt je kind twee keer een ogentest. Door oogafwijkingen (zoals bijvoorbeeld een lui oog) op jonge leeftijd te ontdekken en behandelen, kun je slechtziendheid op latere leeftijd voorkomen.
Wanneer krijgt je kind een ogentest?
- Tussen 3,5 en 4 jaar (op het consultatiebureau)
- Tussen 4,5 en 5,5 jaar (op de basisschool)
- Zijn er eerder al twijfels of jouw kind goed kan zien? Dan krijgt hij / zij misschien al een ogentest op de leeftijd van 3 jaar.
Hoe werkt de ogentest?
Tijdens de test onderzoeken we de gezichtsscherpte (visus) van je kind. Hieronder lees je hoe dit werkt:
- Je kind krijgt een bril waarbij een van de ogen wordt afgedekt. Je kind mag bij jou op schoot zitten of zelf staan. Ook krijgt hij/zij een E in handen.
- De jeugdarts of jeugdverpleegkundige wijst een E aan op een grote E-haken kaart. Hierop staan E-vormen waarvan de pootjes een bepaalde kant op wijzen.
- Je kind geeft aan naar welke kant de pootjes van de E wijzen.
- Hierna is het andere oog aan de beurt.
- Is je kind jonger dan 3,5 jaar? Of lukt het hem/haar niet goed om de E-vormen aan te wijzen? Dan gebruiken we de LEA kaart. Dit is een kaart met plaatjes (vierkant, rondje, huis en appel). De ogentest werkt verder hetzelfde. Alleen mag je kind nu het aangewezen plaatje benoemen of aanwijzen op een aanwijsvel.
Heeft je kind geen zin om mee te doen aan de ogentest? Dat is niet erg. We doen de test nog een keer op een later moment.
Hoe kun je jouw kind helpen?
Sommige kinderen zijn verlegen of kennen de plaatjes niet. Het helpt als je kind thuis al heeft geoefend met het benoemen van de richting van de E-vormen of de plaatjes. Hieronder kun je de oefenkaarten alvast bekijken.
E-hakenkaart bekijken
LEA-kaart bekijken
Wanneer is verder onderzoek nodig?
- Kan je kind niet goed zien? Dan kan verder onderzoek nodig zijn. In dat geval wordt je kind doorverwezen naar de oogarts of orthoptist
- Heb je het idee dat je kind slechter gaat zien? Praat erover met onze professionals op het consultatiebureau of op school. Zij helpen je graag verder. Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken met de huisarts of (als je kind al onder behandeling is) de orthoptist of oogarts.