Annemarije: Constant nieuwe kansen om jezelf uit te dagen

Annemarije Schox

Toen Annemarije Schox (jeugdverpleegkundige kinderen onder de 4 jaar) bijna zeven jaar geleden de overstap maakte van wijkverpleegkundige naar de jeugdgezondheidszorg (JGZ), voelde dat meteen als de juiste keuze.

“Ik was altijd al van plan om iets met kinderen te doen, vooral na mijn afstudeerstage tijdens mijn hbo-v-opleiding,” vertelt ze. Hoewel ze oorspronkelijk verloskundige wilde worden, vond ze uiteindelijk haar passie in de JGZ. “Ik heb altijd graag met kinderen willen werken. Na mijn stage in de JGZ kon ik helaas niet meteen aan de slag in dat vakgebied. Daarom ben ik eerst als wijkverpleegkundige gaan werken. Toen ik een vacature tegenkwam bij Rivas (de voorloper van Jong JGZ), heb ik meteen gesolliciteerd.”

De overstap naar de jeugdgezondheidszorg

Voordat ze bij Jong JGZ terechtkwam, werkte Annemarije in de ouderenzorg, waar ze zich voornamelijk bezighield met wijkverpleging. “Hoewel ik het daar ook naar mijn zin had, merkte ik na een tijdje dat het niet meer helemaal bij me paste,” legt ze uit. De overstap naar de JGZ bleek precies wat ze nodig had. “Wat me vooral aantrok, was de mogelijkheid om kinderen te volgen vanaf hun geboorte tot ze vier jaar oud zijn. De afwisseling in het werk en de kans om ouders te ondersteunen, zowel in moeilijke tijden als wanneer het goed gaat, maakt het werk heel waardevol.”

Werken bij Jong JGZ

Annemarije benadrukt hoe belangrijk het team voor haar is. “Het team in Zwijndrecht is echt fantastisch. We wonen echt niet allemaal in de buurt, maar iedereen blijft bij Jong JGZ omdat we het zo leuk hebben met elkaar,” zegt ze. Naast haar werk als jeugdverpleegkundige is Annemarije ook betrokken bij verschillende projecten binnen Jong JGZ. “Ik ben begonnen met kleine projecten, en dat groeide langzaam uit tot grotere verantwoordelijkheden. Zo werk ik aan wijzigingen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), maar ook aan een uniforme werkwijze van Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Het mooie aan Jong JGZ is dat je echt de ruimte krijgt om te groeien en jezelf te ontwikkelen.”

Ruimte voor ontwikkeling

De kansen die Annemarije kreeg om zichzelf te ontwikkelen, zijn voor haar een van de grootste pluspunten van werken bij Jong JGZ. “Ik had altijd al interesse in de beleidskant van het werk. Met mijn manager heb ik het daar ook over gehad; hoe kan ik daar meer bij betrokken worden? Zij heeft toen voorgesteld dat ik aan zou sluiten bij wat projecten. En ook om eens te kijken of ik een passende projectmanagementopleiding kon volgen. Dat heeft me echt geholpen om beter inzicht te krijgen in hoe ik projecten moet aanpakken.” Ze benadrukt hoe waardevol deze kansen zijn: “Bij Jong JGZ krijg je echt de mogelijkheid om je ambities waar te maken, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.”

Een plek om te groeien

Wat Annemarije vooral waardeert aan werken bij Jong JGZ, is dat er voortdurend nieuwe kansen zijn om jezelf uit te dagen en te ontwikkelen. “We zijn continu aan het innoveren, en dat zorgt ervoor dat je altijd betrokken blijft bij nieuwe ontwikkelingen. Ik vind het belangrijk dat ik naast mijn werk als jeugdverpleegkundige ook kan bijdragen aan de organisatie door projecten te leiden en beleid te schrijven. Het geeft me het gevoel dat ik echt een verschil kan maken.”

Met haar verhaal hoopt Annemarije dat ze andere zorgprofessionals kan inspireren om de stap naar Jong JGZ te zetten. “Het is een uitdagende en afwisselende baan, en ik ben heel blij dat ik destijds de keuze heb gemaakt om hier te komen werken. Ik zou het zo weer doen.”