Joanne was huisarts, maar ging verder als jeugdarts in de jeugdgezondheidszorg

Joanne van Heijst van Meeteren (jeugdarts KNMG) startte haar carrière in de gezondheidszorg als huisarts. Ze merkte al snel dat die functie en omgeving niet bij haar paste.
“Hoewel ik het vak nog steeds mooi vind, bleek de werkdruk hoog, en het snelle schakelen tussen patiënten gaf me weinig tijd om écht diep in te gaan op de hulpvragen”, vertelt Joanne.
Ze besloot verder te kijken naar andere specialismen en liep een dag mee in de jeugdgezondheidszorg (JGZ). “Die dag bleek een echte eyeopener: de balans, de veelzijdigheid en de impact die dit werk biedt, het sluit allemaal aan bij wat ik belangrijk vindt in mijn werk.”
Meer tijd en ruimte voor betekenisvol werk
Als jeugdarts bij Jong JGZ ben je iedere dag bezig met preventie. Joanne merkt daarin echt het verschil met haar eerdere werk als huisarts. “Waar ik als huisarts vaak maar tien minuten per patiënt had, krijg ik nu de tijd om het hele plaatje te bekijken en met het kind en gezin mee te denken. We willen daarmee voorkomen dat er überhaupt klachten kunnen ontstaan. Dat doen we door naar de basis te kijken: wat heeft een kind nodig om zich optimaal te ontwikkelen?”
“Door het werken met kinderen besef ik me dat we echt blijvend verschil kunnen maken in hun leven. In plaats van directe medische oplossingen, zoals medicatie, bekijken we breed wat er nodig is. Zo check ik niet alleen de fysieke gezondheid, maar ik houd ook rekening met omgevingsfactoren en het sociale netwerk van een kind.”
Flexibiliteit en creativiteit bij Jong JGZ
Elke dag in de jeugdgezondheidszorg is anders, vooral omdat ieder kind uniek is. Dit werk vraagt om creativiteit en een open blik; wat voor het ene kind werkt, kan voor een ander kind heel anders uitpakken. Joanne zegt daarover: “Die diversiteit in het werk houdt me scherp en zorgt ervoor dat ik mezelf kan blijven ontwikkelen. Bij Jong JGZ krijg ik de vrijheid om mijn werk op mijn eigen manier vorm te geven. In het project “Kind naar een Gezond Gewicht” bijvoorbeeld werk ik samen met huisartsen en kinderartsen. Dus ook op die manier kan ik het verschil maken, het blijft niet alleen bij werken in een spreekkamer.”
Tijd en ruimte om ouders en kinderen te laren kennen
In de jeugdgezondheidszorg bouw je een band op met ouders en kinderen. Ook als er broertjes en zusjes komen; je blijft elkaar terugzien. “Ik heb nu de tijd en ruimte om ouders en kinderen te leren kennen,” vertelt Joanne. “In de JGZ draait alles om vertrouwen opbouwen en samen kijken wat het beste werkt voor het kind. We helpen ouders met hun vragen en begeleiden hen zonder daarbij te oordelen.”
Een team om op te bouwen
Als jeugdarts werk je intensief samen met jeugdverpleegkundigen, assistenten, andere specialisten en netwerkpartners (scholen, jeugdteams, etc). Je functioneert als één team en trekt samen op om de best mogelijke zorg te leveren. “Dat samenwerken maakt voor mij een wereld van verschil. Waar ik als huisarts vaak op mezelf was aangewezen, kan ik nu met collega’s overleggen en benutten we elkaars expertise. Die korte lijntjes zorgen ervoor dat we snel kunnen schakelen en efficiënt kunnen werken.”
Een betekenisvolle bijdrage voor de toekomst
En wat Joanne het meest aanspreekt in de jeugdgezondheidzorg? “Het besef dat wat we nu doen, een positief effect heeft op de toekomst. Door de tijd en zorg die we in de vroege jaren geven, leggen we een fundament waarop kinderen verder kunnen bouwen. Dat dit werk echt bij haar past zorgt ervoor dat ze de opleiding tot jeugdarts (eerste fase) gaat doen. Inmiddels heeft ze de opleiding afgerond en is met veel plezier aan het werk bij Jong JGZ. Dit werk is niet alleen een baan; het is een manier om echt verschil te maken voor toekomstige generaties.”