Joëlle begon als jeugdverpleegkundige en is nu regiomanager

Joelle Paans

Joëlle Paans begon haar carrière als jeugdverpleegkundige en groeide door naar de rol van regiomanager bij Jong JGZ. 

Tijdens haar Hbo-opleiding Verpleegkunde liep Joëlle verschillende stages in het ziekenhuis en de thuiszorg. "Tijdens mijn stage in het ziekenhuis merkte ik al gauw dat dit niet bij mij paste. Daarom heb ik ook een tijd meegelopen in de thuiszorg, hier voelde ik me al meer op mijn plek." vertelt Joëlle. “Via mijn opleiding kwam ik vervolgens in aanraking met de jeugdgezondheidszorg (JGZ). De focus op preventieve zorg en de band met ouders en kinderen sprak me meteen aan en daarom ben ik stage gaan lopen bij Rivas (een van de voorgangers van Jong JGZ).”

Van jeugdverpleegkundige naar regiomanager

Na haar stage en opleiding, kon Joëlle bij Jong JGZ blijven als jeugdverpleegkundige. Ze werkte een tijdje in Gorinchem en Molenlanden. “Ik ben heel fijn begeleid en ondersteund tijdens mijn stages en als beginnend jeugdverpleegkundige. Alle collega’s zijn zo betrokken en gemotiveerd om studenten en beginnelingen op weg te helpen.”

“Het werk als jeugdverpleegkundige vind ik echt leuk. De band met ouders en kinderen, maar ook het werken met gezonde mensen en helpen om dat zo te houden. Als jgz-professional zorg je er voor dat veel minder mensen in de gezondheidszorg belanden. Toch begon het na een tijdje te kriebelen. Ik wilde graag méér doen, Meedenken in beleid, teams aansturen, efficiënter werken. Ik had al een minor leiderschap gevolgd; waarom zou ik dat niet aanvullen met een master in management? En tijdens die studie vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Want ik kon bij Jong JGZ blijven als management trainee en daarna doorstromen als regiomanager.”

Waarom Jong JGZ?

Een van de belangrijkste redenen om voor Jong JGZ te kiezen, is volgens Joëlle de gelijkwaardigheid binnen de organisatie. "Iedereen is hier gelijk, ongeacht je functie. In het ziekenhuis was dat heel anders, daar was er voor mijn gevoel veel meer hiërarchie. Bij Jong JGZ wist ik in het begin vaak niet eens wie ik voor me had: manager of een jgz-assistente? We dragen geen witte jassen of uniformen, doen niet aan naamplaatjes. We hebben iederéén nodig om te doen wat we moeten doen. Dat gevoel probeer ik ook als regiomanager uit te dragen.”

Veilig en toegankelijk

Werken in de jeugdgezondheidszorg betekent ook – misschien een beetje cliché – het verschil maken voor veel ouders en kinderen. Joëlle zegt daarover: “Je bent vroeg in het leven van kinderen betrokken, waardoor je gezinnen al op tijd de juiste richting op kunt sturen. En dat is nu precies waar preventie om draait. Daarom is het ook zo belangrijk om zo laagdrempelig en toegankelijk te zijn. Ouders moeten zich veilig voelen en hun vragen aan ons kunnen stellen, zonder eerst allerlei bureaucratische stappen te doorlopen. Die gelijkheid waar ik het eerder over had geldt dus niet alleen intern, maar dragen we ook zeker extern uit.” 

Lastig om prioriteiten te stellen

Als je Joëlle zo hoort praten, lijkt het alsof Jong JGZ de ideale werkgever is. Maar natuurlijk komt ook zij wel eens minder blij thuis. "Als organisatie zijn we erg ambitieus, waardoor we het lastig vinden om met elkaar prioriteiten te stellen. Soms kunnen we beter keuzes achter elkaar maken dan naast elkaar."