Marloes: Je hebt bij Jong JGZ een stem in het vormgeven van je werk

Marloes Wardenier

De dagen van Marloes Wardenier (jeugdverpleegkundige) zijn nooit hetzelfde. Ze rolt van een intern beleidsoverleg met de managers naar een bijeenkomst met jeugdverpleegkundigen over het opzetten van een nieuw project. Daarna schuift ze aan bij beleidsmedewerkers van de gemeente, of overlegt ze op landelijk niveau met de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Daarnaast faciliteert ze bijvoorbeeld intervisies, geeft ze workshops en presentaties en organiseert ze netwerkbijeenkomsten.

"De rode draad in mijn dagen is dat ik telkens op zoek ben naar manieren om het vak te verbeteren, de zorg te innoveren en mensen met elkaar verbinden.”

Waarom heb je gekozen voor een baan binnen de jeugdgezondheidszorg?

“Het mooie aan dit werk is dat je echt preventief bezig bent. We behandelen geen ziektes en aandoeningen, maar zorgen er juist voor dat de kinderen zo gezond mogelijk kunnen opgroeien. Je kunt echt een wereld van verschil maken voor ouders en kinderen. Zo heb ik eens gewerkt bij een alleenstaande moeder van twee kinderen. Door moeilijke omstandigheden en de intensieve zorgvraag van haar kinderen lukte het haar niet om hen de juiste zorg te bieden. Hierin heb ik haar kunnen ondersteunen en heb ik, door bij de juiste instanties aan de bel te trekken, ook nog kunnen voorkomen dat het gezin uit huis gezet zou worden.

“In mijn huidige rollen als projectleider en ambassadeur zet ik me met name in op het gebied van innovatie en ontwikkeling. Dat ik hiermee de zorg voor ouders en kinderen naar een hoger niveau kan tillen en de werkprocessen kan verbeteren voor collega’s geeft me veel voldoening. Dat de juiste persoon het juiste werk gaat doen, daar gaat het om. En natuurlijk is het regelmatig werken ook een heel prettige bijkomstigheid.”

Loop je ook wel eens ergens tegenaan?

“Het zou mooi zijn als we het imago van de jeugdgezondheidszorg nog wat meer naar het positieve kunnen draaien. De verhalen die je hoort op verjaardagen kunnen soms negatief zijn, terwijl we juist iedere dag zo hard werken om goede zorg te leveren en aan te sluiten bij de behoefte van ouders.”

Waar ben je trots op?

Qua werk: dat we als ambassadeurs vanuit het niets een goed draaiend webinarteam hebben opgezet, inclusief een professionele studio. Persoonlijk; dat ik de kansen heb gegrepen die op mijn pad gekomen zijn en hierdoor steeds meer ben gaan ontdekken én doen waar ik goed in ben.”

Waarom werk je bij Jong JGZ?

“Ik heb hier echt een stem in het vormgeven van mijn werk. We hebben met elkaar al zóveel mooie dingen neer kunnen zetten. Denk aan het webinarprogramma, waarmee we ouders ook buiten de spreekuren informeren en helpen. Of de collega's die de behoefte aan een JGZ met holistische inslag signaleerden en begonnen met het Natuurlijk CB. Dit kan omdat er korte lijnen lopen naar management en bestuur. En, waar ik ook werk binnen Jong JGZ, ik ervaar altijd een fijne werksfeer.”

“De vrijheid en de ruimte die ik krijg van de organisatie is dus echt een grote plus. Ruimte bij het uitvoeren van je werk, ruimte om vanuit huis of op kantoor te werken, ruimte om jezelf te ontwikkelen. Dit maakt dat ik, met mijn grote behoefte aan afwisseling, na al die jaren nog steeds helemaal op mijn plek zit bij Jong JGZ en nog genoeg ruimte zie om te groeien. Ik volg nu bijvoorbeeld de master ‘Innovatie zorg en welzijn’. Mijn droom is dat we op termijn een eigen innovatieafdeling op gaan zetten binnen Jong JGZ.”