We zijn partners voor ouders in het opvoeden van hun kinderen

Dorrit Verzeijl

Niemand die zo vol passie kan vertellen over het werk in de jeugdgezondheidszorg, als Dorrit Verzeijl (stafverpleegkundige doelgroep 4-). Al 35 jaar zet zij zich in voor de gezondheid en het welzijn van kinderen en jongeren. Eerst in Breda, tegenwoordig in de regio Zuid-Holland Zuid.

In 1989 begon Dorrit als wijkverpleegkundige bij wat toen nog de Kruisvereniging Breda was. “Ik heb zelfs nog een tijdje de steunkousen gedaan.” Maar al snel ontdekte ze haar ware passie: het coachen en ondersteunen van ouders. "Mijn hart ligt bij het steviger maken van mensen," vertelt Dorrit met een glimlach.

De evolutie van de jeugdgezondheidszorg

In de afgelopen decennia heeft Dorrit de jeugdgezondheidszorg zien transformeren. "De professionalisering is enorm toegenomen," legt ze uit. "Natuurlijk werkten we vroeger al volgens bepaalde criteria, maar nu werken we met veel meer richtlijnen, protocollen én deskundigheid. Toch blijft het beeld van de jeugdgezondheidszorg achter bij de realiteit, en dat vind ik jammer. We worden nog te vaak gezien als controleurs, terwijl we er juist zijn om ouders en kinderen te ondersteunen. We zijn partners voor ouders in het opvoeden en opgroeien van hun kinderen," zegt Dorrit. "Veel mensen realiseren zich niet dat we er zijn om hen te helpen bij vragen, onzekerheden of kwetsbare situaties."

Meer dan meten en wegen

Een van de grootste misvattingen over de jeugdgezondheidszorg is dat het alleen draait om meten, wegen en prikken. "Dat is slechts een klein onderdeel van ons werk," benadrukt Dorrit. "Wat we eigenlijk doen, is veel breder. We begeleiden ouders door hen te helpen begrijpen wat normaal is in de ontwikkeling van een kind, in een wereld die steeds maakbaarder lijkt te worden."

Ze beschrijft de rol van de jeugdverpleegkundige als een gids voor ouders in een wereld waarin opvoeden vaak als een eenzame taak voelt. "Opvoeden doe je niet alleen. Daar heb je een hele gemeenschap voor nodig, en wij zijn een onderdeel van die gemeenschap."

Werken bij Jong JGZ

Wil jij die partner zijn in het opvoeden en gezond opgroeien van kinderen? Dan ben je bij Jong JGZ aan het goede adres vindt Dorrit. “Dit is een heel laagdrempelige organisatie. Als je iets wilt, of ideeën hebt, dan kan dat hier meestal ook wel is mijn ervaring. Er zijn veel groeimogelijkheden. Máár; je moet wel laten zien wat je in je mars hebt. Lef tonen. Met blijven zitten tot iemand naar je toekomt, kom je niet verder.”

Innovaties en communicatie

Dorrit is niet alleen stafverpleegkundige bij de afdeling Beleid & Kwaliteit, maar ook betrokken bij verschillende innovaties en projecten binnen de jeugdgezondheidszorg. Ze is bijvoorbeeld voorzitter van het kernteam 'Luisteren, Leren, Verbeteren' (LLV), waar ze zich richt op de kwaliteit van de zorg die Jong JGZ levert. Ook is ze actief in de regionale en landelijke coalities Kansrijke Start.

Daarnaast is Dorrit ‘ambassadeur jeugdverpleegkundige’, een rol waarin ze haar passie voor het vak met anderen deelt. "Er zijn nog te weinig jeugdverpleegkundigen die met passie over hun beroep vertellen, en dat vind ik jammer," zegt ze. "Ik probeer op allerlei manieren, ook via social media, te laten zien wat we doen."


De toekomst van de jeugdgezondheidszorg

Dorrit ziet nog veel kansen om het werk van jeugdverpleegkundigen beter in de kijker te spelen, vooral bij jongere doelgroepen. "We moeten meer jeugdverpleegkundigen enthousiast maken om hun verhaal te delen op platforms als Instagram en TikTok. Het zou geweldig zijn als ouders, die nu jonge kinderen hebben, van leeftijdsgenoten horen wat wij allemaal doen."

"Mijn werk is nooit saai," besluit ze. "Elke dag is anders, en elke dag kun je het verschil maken in het leven van een kind en diens ouders. Dat is wat dit werk zo bijzonder maakt."