Yvonne: We zetten allemaal een stapje extra voor elkaar

Foto Yvonne van Alphen

Toen Yvonne van Alphen (jeugdverpleegkundige) nog een klein meisje was, wist ze al wat ze wilde worden. Verpleegkundige in het ziekenhuis, op de kinderafdeling.

Helaas ging die droom niet door, want ze brak haar been net voor de opleiding begon. Yvonne ging aan de slag in de thuiszorg en daar hoorde ze over het vak van jeugdverpleegkundige. En dat heeft haar toekomst bepaald.

Van droom naar werkelijkheid

“Tijdens mijn HBO-opleiding, die ik via de thuiszorg mocht volgen, bleef die wens om met kinderen te werken bestaan. In 2019 kwam ik een vacature tegen bij Jong JGZ (toen nog Rivas) en besloot ik te solliciteren. Het duurde even voordat ik er doorheen kwam — maar na drie keer solliciteren was het raak. Sindsdien werk ik met veel plezier bij Jong JGZ, waar ik gezinnen help hun kinderen de best mogelijke zorg te geven.”

“Wat mijn werk zo mooi maakt?” vraagt Yvonne zich hardop af. “Dat we echt naast ouders staan. Samen bespreken we wat ze willen, wat hun doelen zijn in het ouderschap en hoe we dat kunnen bereiken.  Dat stukje ondersteuning, het meedenken, dát spreekt mij enorm aan. En natuurlijk zijn die schattige kleintjes die we dagelijks zien ook een leuke bijkomstigheid!”

Veelzijdig werk met impact

“Werken in de jeugdgezondheidszorg is ontzettend veelzijdig”, gaat Yvonne verder. “Natuurlijk doen we de standaard gezondheidschecks, zoals meten en wegen, maar er komt zoveel meer bij kijken. Zo verzorgen we ook advies op maat over voeding, slaap en opvoeding. We denken met ouders mee en houden rekening met ieders achtergrond en cultuur.”

Je werkt bij Jong JGZ trouwens niet alleen met ouders. Ook heb je veel contact met verschillende externe partijen, zoals verloskundigen en het sociaal team. Yvonne vertelt daarover: “Soms krijg je te maken met heftige situaties, zoals meldingen bij Veilig Thuis. Dat zijn momenten waarop je echt verschil kunt maken. Je schakelt snel met andere zorgverleners om de veiligheid van het kind zo goed mogelijk te waarborgen. Dat kan heel intens zijn; maar wanneer je de goede zorg krijgt geregeld, weet je ook dat je het verschil hebt kunnen maken.”

Ontwikkeling en saamhorigheid

Bij Jong JGZ krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen. Je krijgt de mogelijkheid om cursussen en trainingen te volgen, zoals bijvoorbeeld de e-learnings van de NCJ. En heb je ambitie om verder te groeien? Dan is dat absoluut mogelijk. Yvonne wil in de toekomst bijvoorbeeld nog graag een opleiding volgen om officieel de titel jeugdverpleegkundige te behalen. “Zodra mijn kinderen wat ouder zijn, ga ik daar zeker voor!”

Naast haar werk als jeugdverpleegkundige, is Yvonne ook actief als Van Wiechen-instructeur. “Dit houdt in dat ik collega’s train in het uitvoeren van ontwikkelingsonderzoek bij kinderen van 0 tot 4 jaar. Het is belangrijk dat dit onderzoek nauwkeurig wordt uitgevoerd, zodat we kinderen op de juiste manier beoordelen en tijdig ondersteuning kunnen bieden als dat nodig is.”

Een hecht en betrokken team

Maar waarom is het werken bij Jong JGZ nou zo speciaal? Yvonne: “Voor mij is dat het teamgevoel.”

“We zijn een hechte groep, en er is altijd ruimte voor overleg en steun. Als er iemand ziek is, regelen we snel vervanging zonder gedoe. Het voelt alsof we allemaal een stapje extra zetten voor elkaar. Onze manager is betrokken en staat dicht bij ons team. Het is fijn om te werken in een omgeving waar je niet alleen een nummertje bent, maar waar je als persoon telt. Bij Jong JGZ voel ik me écht gezien en gewaardeerd, niet alleen door mijn collega’s, maar ook door de organisatie. Of het nu gaat om persoonlijke gebeurtenissen of werkgerelateerde vragen, er is altijd iemand die je steunt of met je meedenkt.”