Leestip: Wat is normaal huilgedrag bij jonge baby’s?
Lees hier al onze artikelen vol tips over opgroeien van onze professionals.
Alle baby's huilen. Maar wat is normaal? Wanneer heb je een huilbaby? En hoe kom je erachter wat er met je kind aan de hand is? In dit artikel geeft een van onze verpleegkundigen uitleg en advies.
Huilen is normaal
Iedere baby is anders en de ene baby huilt meer dan de andere. In de eerste zes tot acht weken is het normaal als je kind een paar uur per dag huilt. De piek ligt rond de zes weken: baby's huilen dan gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Bij de meeste baby's neemt het huilen daarna af. Na 3 maanden ligt het gemiddelde tussen de 1 en 1,5 uur per dag.
Je baby huilt om jouw aandacht te vragen
Het is maar goed dat je baby weet hoe hij moet huilen. Huilen is voor je kind namelijk de belangrijkste manier om jouw aandacht te vragen. Door te huilen kan je baby je vertellen:
- dat er iets aan de hand is. Je baby heeft ergens pijn, hij heeft het koud of hij is moe.
- dat hij iets nodig heeft, bijvoorbeeld melk of een schone luier.
- dat hij behoefte heeft aan geborgenheid, bijvoorbeeld een knuffel van jou.
Soms is huilen ook een manier voor je baby om zich te uiten: een gezonde manier om prikkels te verwerken en emoties kwijt te kunnen. Net zoals wij volwassenen dat soms doen.
Wanneer heb ik een huilbaby?
We spreken pas van een 'huilbaby' als je kind meer dan 3 uur per dag huilt, meer dan 3 dagen per week. En dat minstens 3 weken lang. Bij 1 op de 15 kinderen is dat aan de hand.
Andere kenmerken:
- Bij huilbaby's lijkt het huilen vaak meer op krijsen.
- Je baby huilt niet alleen veel, maar is vaak ook niet te troosten.
- Niets lijkt te helpen en als ouder weet je niet meer wat je moet doen.
- Je baby maakt wilde bewegingen en overstrekt zich.
- Je baby heeft samengebalde handjes; het lijfje is in een kramp.
- Jij (of je partner) houden het bijna niet meer vol. Waar die grens ligt, verschilt per ouder.
Wat is er toch aan de hand?
Het is niet makkelijk om uit te vinden waarom je baby zoveel huilt. Soms heeft het te maken met overprikkeling. Kijk eens of de box te dichtbij de tv staat. En komt er misschien (te) veel bezoek? Of maken de buren veel lawaai?
Probeer te ontdekken wat er gebeurt vóórdat je baby een huilbui krijgt. Kijk of je daarin een patroon kunt ontdekken. Ligt je kind dichtbij een open raam en heeft hij het vaak te koud? Wordt hij onrustig als hij te lang moet wachten op zijn voeding? Huilt hij steeds als hij te lang geen aandacht heeft gekregen?
Zorg goed voor jezelf
Moeder of vader zijn van een baby die veel huilt kan pittig zijn! Zorg ervoor dat je genoeg rust en ontspanning voor jezelf neemt om op te kunnen laden. Schakel vrienden, familie of een oppas in om te helpen. En praat erover. Alleen al het delen van je verhaal kan een opluchting zijn.
Hulp vragen
Als het niet lukt om zelf een oplossing te vinden, twijfel dan niet om hulp in te schakelen. Een medische oorzaak wordt meestal niet gevonden. Vaak gaat het huilen vanzelf over. Maar als je bezorgd bent dat er iets aan de hand is, of als je zelf het gevoel hebt dat je het niet meer trekt, overleg dan eens met het consultatiebureau of jullie huisarts. Een kinderarts kan een medische oorzaak, zoals een voedselallergie, uitsluiten.