Hoe krijg ik mijn kind weer soepel terug in het schoolritme?

De vakantie is alweer bijna voorbij! Veel ouders en kinderen vinden dit jammer, maar anderen kijken er misschien juist weer naar uit. Het schoolleven geeft weer wat meer structuur en regelmaat.

Download hier de Jong JGZ Aftelkalender!

Door: Annemieke Kleinjan-Rijsdijk

Leerling wordt verwelkomt door juffrouw op eerste schooldag

Lees hier al onze artikelen vol tips over opgroeien van onze professionals.

In de vakantie laat je die structuur en regelmaat misschien wat meer los. Je hoeft in ieder geval geen wekkers te zetten of broodtrommels klaar te maken voor je kinderen. En misschien gaat jouw kind ook wel wat later naar bed dan anders.

Rustig wennen aan het schoolritme

Om weer terug in het schoolritme te komen, kun je beginnen met het geleidelijk herintroduceren van die structuur en regelmaat. Hier zou je alvast een week of een aantal dagen van tevoren mee kunnen beginnen. ’s Avonds weer wat vroeger naar bed en in de ochtend wat eerder opstaan en het ochtendritueel aanhouden dat jullie tijdens schoolweken ook volgen. Denk aan éérst aankleden en ontbijten en daarna pas spelen of wat voor jezelf doen.

Maak een aftelkalender als je kind het echt spannend vindt

Voor sommige kinderen brengt het nieuwe schooljaar ook spanning met zich mee. Ze kunnen zich hierdoor wat meer prikkelbaar zijn. Een nieuw schooljaar betekent vaak een nieuwe leerkracht en nieuwe lesstof. Is je kind hier gevoelig voor? Dan helpt het vaak om zoveel mogelijk duidelijkheid te scheppen over wat en wanneer er iets van je kind verwacht wordt. Voor sommige kinderen kan het helpen om een aftelkalender op te hangen, waarop goed te zien is wanneer school weer begint.

En om het helemaal af te maken, staat op die aftelkalender meteen hoe de eerste schoolweek eruit ziet. Brengt papa of mama de kinderen naar school en staat er eventueel nog de vso of bso op de planning?

Download hier de Jong JGZ Aftelkalender!

Ook te gebruiken voor het aftellen naar verjaardagen, logeerpartijtjes, Sinterklaas, vakantie... we hebben de maanden en dagen open gelaten, zodat je zelf het onderwerp en de dagen in kunt vullen!

Voorbereiden in de avond


Wat vaak helpt, is om voor het slapen gaan de volgende dag voor te bereiden. Leg alvast kleding en de schooltas klaar en neem samen door hoe de ochtend voor het schoolgaan verloopt.

Nieuwe dingen mogen spannend zijn! Help je kind door het hierin ook de ruimte te geven.